VONdsel #40: Als onderwijs een persoon was
Ben jij klaar om een gedachten-experiment te doen? Om eens op een andere manier over het onderwijs na te denken? Stel je dan eens voor dat het onderwijs een persoon was. We noemen het Onderwijs! Toegegeven: het is een beetje vreemd… Maar probeer het eens, en stel jezelf de volgende vragen:…
VONdsel #39: Titanic of reddingsvlot?
‘Mijn zoon heeft nu eerst twee weken toetsen om vast te stellen waar hij staat’, ‘Ze komen de eerste week twee dagen op school, daarna gaan we toetsen’, ‘Sommige leerlingen hebben door de wisselingen nog geen les gehad, maar volgende week hebben we wel een toets’. Het zijn zomaar uitspraken…
VONdsel #38: IJskristallen spiegelen
Ieder mens heeft spiegels nodig. Spiegels van herkenning, spiegels om in te reflecteren, spiegels om mee in verbinding te treden en spiegels die eerlijk zijn. Spiegels die the guts hebben te blijven staan ook als het teruggekaatste woord, gedrag of houding geen schoonheidsprijs verdiend. Spiegels die liefdevol omarmen als de…
Gratis online sparsessie!
Donderdag 14 januari van 19:00 tot 20:00 uur: online sparsessie 'docent in tijden van Corona'!Wij kunnen ons voorstellen dat docenten de komende weken met de nodige zorg bekijken. Enerzijds zorg voor jezelf (misschien heb je zelf kinderen thuis, hoe verdeel je je tijd...?).Anderzijds zorg om je leerlingen? Wie gaan goed…
VONdsel #36: Hulptroepen optrommelen
Het is twee weken voor het eindexamenconcert dat mijn leerlingen uit 5 havo gaan geven. Eén van de leerlingen heb ik nog geen riedel in de klas horen spelen. Ik besluit haar te confronteren met dit gegeven en krijg als antwoord: “Mevrouw, het is vandaag crisis, ik kan die solo…
VONdsel #35: Verzachtend kijken
We maken het allemaal wel eens mee: iemand snijdt je af in het verkeer, dringt voor bij de groenteboer of pakt nèt voor je neus het laatste brood weg terwijl jij je hand al uitstak. Wat een schurken! Of een voorbijganger laat wel heel veel decolleté zien, of is aan…
VONdsel #34: Soepel?
‘En? hoe gaat het op school?’ ‘Soepel!’, is het enthousiaste antwoord. Gerard kijkt me blij aan. Even ben ik geneigd tevreden te knikken en door te gaan naar de plannen voor deze week. Maar toch….. ‘Kun je wat meer vertellen over soepel?’, vraag ik. Verbaasd kijkt Gerard me aan. ‘Nou…
VONdsel #33: Vuurtje stoken
To coach or not to coach….. Verontwaardigd kijkt een deelnemer in een training mij aan. Al dat coachen dat is toch nergens goed voor? Lessen, dat is wat die leerlingen nodig hebben! Dit geluid horen we vaker als we op scholen trainingen organiseren. Er wordt getwijfeld aan het nut van…
VONdsel #32: De essentie van leren
"Ohhhhh.... nu snap ik het!" Soms zijn er coaching sessies waarbij je een gat in de lucht springt. Gisteren was zo’n dag. Tijn is jongen van 17, zit in 6 VWO en is één van de leerlingen die ik begeleid. We zijn aan de slag gegaan met Latijn. Tijn vindt…
VONdsel #31: Moedig creativiteit aan, daag uit!
door Elly Gerritsen-KornetDeze week is ons congres met als thema “het hoogbegaafde kind tot bloei”. Veel lezingen en belangrijke onderwerpen waar wij aangewakkerd worden onze hoogbegaafde kinderen te laten floreren. In het kader van dat congres gaan Elly Gerritsen-Kornet en Roland Louwerse in deze video met elkaar in gesprek over…
VONdsel #30: Overpresteren
Lotte loopt het lokaal in. Ze heeft donkere kringen onder haar ogen en gaat vooraan in de klas zitten. Ze pakt haar spullen en legt alles netjes op haar tafel. Van haar docenten krijgt ze vaak complimentjes hoe netjes en secuur ze werkt, en bovendien altijd al haar werk af…
VONdsel #29: Slim maar…. over taakinitiatie!
Het is het begin van de dag en na mijn ontbijt wil ik aan het werk. Ik werk thuis vandaag, en heb genoeg te doen. Op mijn werkkamer heb ik alles wat ik nodig heb, dus ik kan zo van start. Tenzij... de buurman zijn zangles heeft en uit volle…
VONdsel #28: Succesangst
Ben jij wel eens zo gespannen dat je denkt dat je moet overgeven? Dat je je geen houding weet te geven door die verschrikkelijke knoop in je maag? Dat je liever thuis blijft dan dat je een toets gaat maken? Want stel je voor dat je alweer een 9 haalt!Een…
VONdsel #27: Ontsnap aan de hectiek
Weet je nog hoe het voelde, die vakantie deze zomer? Misschien heb je een staycation gehad, of ben je er in eigen land of het buitenland even tussenuit geweest. Hoe dan ook: die tijd is voorbij. De scholen zijn weer begonnen en we zijn weer terug in het stramien. Wellicht…
VONdsel #26: Snailmailglimlach: zorg voor een dagelijkse portie complimenten!
Snailmail is langzame slakkenpost, post zonder haast met veel aandacht en liefde, leuke plaatjes en mooie versiersels op echte kaarten als tegenhanger in deze snelle, digitale tijden. Elk jaar verheug ik me op de complimentenbriefjes van leerlingen die mentoren hen laten schrijven. Iedere leerling kiest tenminste drie vakdocenten uit en…
VONdsel #25: Hoe staat mijn pet vandaag?
“Hoe staat mijn pet vandaag?” vroeg de docent zichzelf.Ergens, op het moment dat mijn hoofd en lijf los genoeg van school staan en in mijn achterhoofd wat leerlingen schimmen opduiken, is het tijd om te reflecteren en feedforwarden op het nieuwe seizoen. Ik stel mezelf weer voor als allround docent…
VONdsel #24: Boost je brein!
Het nieuwe schooljaar is weer (bijna) begonnen. De warme zomer heeft veel mensen gedwongen om even tot rust te komen en weer op te laden. Nu gaan we er weer tegenaan. In deze blog - speciaal voor iedereen die er écht zin in heeft - een handige tip om je…
VONdsel #23: Ik ga op vakantie en neem mee….?
Het einde van het schooljaar komt nu heel snel in zicht (regio Noord heeft zelfs al vakantie). Weet jij nog hoe je er vorig jaar om deze tijd bij zat? Heb je iets geleerd dit jaar? Als je dit aan leerlingen vraagt kijken ze je vaak verbaasd aan. De meesten…
VONdsel #21: Non fare niente…
De zomervakantie staat voor de deur. Eindelijk tijd voor jezelf en de rust om lekker te genieten en leuke dingen te doen. De laatste weken passeert dit onderwerp regelmatig de revue als ik met mijn leerlingen spreek. Jongeren vertellen enthousiast wat ze allemaal van plan zijn deze vakantie. Vaak komt…
VONdsel #21: Maak een prioriteit van vrije tijd
Afgelopen zondagavond was het weer zo ver: het weekend was voorbij en ik vroeg me af wat ik met die vrije tijd had gedaan. Herkenbaar? Vaak willen we zoveel dingen tegelijk doen dat er helemaal niets van komt. Of heb je je juist voorgenomen niets te doen en ben je…
VONdsel #20: van de wal in de sloot
Tijdens een training kijkt S. mij plotseling heel boos aan, staat op en loopt weg. Verbaasd blijf ik achter. Wat is er gebeurd? Gelukkig komt ze even later terug en blijkt ze bereid toe te lichten wat er gebeurd is. Ze vertelt me dat ze heel boos werd nadat ik…
VONdsel #19: determinatie perikelen
Determinatie is in de biologie het op naam brengen (determineren) van een planten-, bacterie- of diersoort, dat wil zeggen identificeren, of bepalen tot welk taxon (bijvoorbeeld geslacht, soort, ondersoort of variëteit) een bepaald exemplaar behoort. (Wikipedia). Met het einde van het schooljaar in zicht wordt op veel plaatsen nagedacht over…
VONdsel #18: Eat that frog!
‘Wanneer jij je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen.”Het is een beroemde uitspraak van de schrijver Mark Twain. Iedereen stelt wel eens taken uit. Hoe…
VONdsel #17: De ‘waarom-niet-nu-regel’
“Wil je de vaatwasser even uitruimen?” “Ja, doe ik straks!” Grote kans dat je dit antwoord herkent. Het woordje ‘straks’ is een verleidelijk en geniepig woordje als het om uitstellen gaat. Je zegt immers dat je in actie gaat komen, alleen verbind je er geen tijd aan. Het blijft een vrijblijvende…
VONdsel #16: nu ga ik echt aan het werk…..
Job slaakt een diepe zucht… Al een uur zit hij voor zich uit te kijken, terwijl zijn natuurkundeboek opengeklapt voor hem ligt. Hij had zich voorgenomen om natuurkunde nu écht af te maken. Nou ja, dat was het plan… Eigenlijk had hij afgelopen dinsdag zijn huiswerk moeten opsturen naar zijn docent,…
VONdsel #15: oefenen met basisbehoeften!
We blijven nog even bij Tony Robbins, de lifestyle goeroe met een model dat zes menselijke basisbehoeften omvat. Hij stelt dat iedereen twee van deze behoeften heeft die voor hem of haar het belangrijkst zijn. Tony Robbins zes basisbehoeften In ons leven laten we ons leiden door deze behoeften; als…
VONdsel #14: Tony Robbins en de 6 basisbehoeften
In één van de voorgaande VONdsels hebben we de piramide van Maslow besproken. Je vind hier ook de video over dit onderwerp. Deze piramide bestaat uit vijf lagen: Fysiologische behoeften, Zekerheid, Sociale acceptatie, Waardering en Zelfontplooiing. Volgens de theorie van Maslow moeten we eerst aan de voorgaande lagen voldoen voor…
VONdsel #13: Blijf zitten waar je zit……..
Voor een grote groep leerlingen in Nederland nadert het einde van het schooljaar nu snel. Leerlingen in Zuid-Nederland hebben na 1 juni nog maar een maand voordat de vakantie zou starten. En dan? Op naar het volgende schooljaar? Helaas is er een groep leerlingen die daar niet zeker van is. …
VONdsel #12: Een les over Character Strengths!
In het vorige blog ging het over 'character strengths'. Hoe kun je echter ook jouw leerlingen hun eigen sterke kanten laten onderzoeken? We hebben een lesbrief ontwikkeld waarmee je een les kunt geven over deze character strengths. Naast het inzicht geven in elkaars character strengths oefen je met de leerlingen…
VONdsel #11: Terug naar school
Terug naar schoolAls alles goed gaat, mogen de leerlingen van het VO nu ook binnenkort weer terug naar school. Een flinke uitdaging! Heb je net geleerd hoe je online les vorm kunt geven, moet je weer omschakelen naar een soort hybride vorm waarin contact op school afgewisseld wordt met thuiswerken.…
VOndsel #10: Character Strengths
Niemand is hetzelfde. We hebben allemaal onze sterke punten en dingen waar we minder goed in zijn. Gelukkig kunnen we de sterke punten van elkaar gebruiken als we met elkaar samenwerken. We kunnen elkaar dan aanvullen; de een is bijvoorbeeld wat beter in leidinggeven en de ander in opdrachten goed…
VONdsel #9: VO-vlog over de piramide van Maslow!
Trainer Lidewij vertelt over de piramide van Maslow en hoe je als docent van deze theorie gebruik kunt maken in de klas.
VONdsel #8: Waar heb je behoefte aan?
Bevrijdingsdag. Vandaag vieren we onze vrijheid. Binnen, want evenementen en samenkomsten zijn niet toegestaan. Wellicht heb je aan jezelf gemerkt dat je verschillende fases bent doorlopen, van moed naar heimwee en van weinig energie naar zin in de toekomst. Tegelijkertijd veranderen je behoeften misschien wel en merk je dat je…
VONdsel #7: Ben jij nog ontspannen?
In de vorige posts gaven we allerlei tips voor docenten en ouders. Wij zijn benieuwd, kun je er iets mee, of raak je er vooral gestresst van? Als je de neiging hebt om de lat hoog te leggen kunnen alle tips en informatie die je krijgt voor veel stress zorgen.…
VONdsel #6: Hoera, vakantie!?
Hoera, vakantie!?De komende weken hebben de scholen vakantie. Docenten zijn hier hard aan toe, maar voor veel leerlingen ontstaat er nu een gat. Onder normale omstandigheden zouden ze met hun ouders weg gaan, of leuke dingen doen met vrienden. Nu is de wereld beperkt, werken veel ouders thuis door en…
VONdsel #5: Formatief werken, dé oplossing?
Een aanpak die bij kan dragen aan betere leerresultaten is formatief werken. In de vorige blog werd al aangegeven dat traditioneel werken met summatieve momenten op dit moment extra veel uitdagingen geeft. Docenten zijn zoekende. Formatief werken biedt veel mogelijkheden en is zeker de moeite waard. Maar zijn je leerlingen…
VONdsel #4: Motivatie & wapenwedloop
Wapenwedloop: fraude of challenge? Een grote uitdaging in lange afstandsonderwijs is de controle. Hoe weet jij als docent hoe het echt met een leerling gaat? Is de stof begrepen? Vallen er geen gaten? Veel scholen worstelen op dit moment met dit vraagstuk. Vaak wordt dit benaderd vanuit bestaande patronen. Je…
VONdsel #3: tips bij luisteren!
Onze trainer Maureen geeft je graag een aantal tips bij luisteren! Maureen nam een vlog op over luisteren. Ze vertelt over haar eigen ervaringen met onderwijs en coaching op afstand. Wat deed zij toen ze merkte dat ze het contact met haar leerling verloor? Wat werkt wel en wat werkt…
VONdsel #2: Luisteren werkt!
Een voorwaarde voor goed contact is wederzijds oprechte aandacht. Veel mensen ervaren dat gesprekken via het beeldscherm efficiënter en doelgerichter worden. Soms is dit prettig. Maar pas op voor teveel doelgerichte gesprekken waardoor je het contact met de ander verliest. Merk je dat je in deze tijd wel eens te…
VONdsel #1: het gaat om verbinding!
Tips om in verbinding te blijven met je klas! Juist in tijden van fysieke afstand is het belangrijk om bewust te werken aan de verbinding met anderen, met je klas. Verbinding ervaar je als: je de ander vertrouwt je je gehoord en begrepen voelt je samen met anderen iets beleeft…
VONdsels: Adviezen over onderwijs op afstand door VO op Niveau!
De komende tijd gaan wij vanuit VO op Niveau regelmatig handige tips en adviezen delen voor docenten en begeleiders in het Voortgezet Onderwijs. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.