skip to Main Content

VONdsel #1: het gaat om verbinding!

Tips om in verbinding te blijven met je klas!

Juist in tijden van fysieke afstand is het belangrijk om bewust te werken aan de verbinding met anderen, met je klas. Verbinding ervaar je als:

  • je de ander vertrouwt
  • je je gehoord en begrepen voelt
  • je samen met anderen iets beleeft

Hoe blijf je in verbinding met de klas? Een aantal tips:

Blijf jezelf
Op afstand werken via een camera is anders dan je gewend bent. Ineens praat je tegen een scherm in plaats van een klaslokaal. Afhankelijk van je medium zie je ook nog eens jezelf in beeld. Gevolg kan zijn dat je veel statischer gaat worden dan je normaal bent. Ga eens bij jezelf na, gedraag jij je nu anders dan in de klas?

Mogelijk ervaar je in deze periode meer stress of vermoeidheid dan normaal. Leerlingen merken dit waarschijnlijk ook. Kijk eens of je deze emoties kunt benoemen, vaak hebben leerlingen er begrip voor en vinden ze het fijn als je laat zien dat ook jij menselijk bent. 

Maak het interessant om wél je video aan te zetten
Leerlingen hebben de neiging om de video tijdens lessen uit te zetten. Hoe vind je dit als docent? Is het lekker om tegen een leeg scherm aan te praten of heb je graag een publiek?

Hoe kun je je leerlingen stimuleren om toch de video aan te zetten?

  • Zorg dat de groep zich veilig voelt. Neem tijd om samen afspraken te maken over gedrag. Bespreek situaties die vervelend waren samen.
  • Gebruik de mogelijkheden van je tools om te voorkomen dat leerlingen de regie nemen (wie bepaalt wat er opgenomen wordt, wie mag wie een beurt geven)
  • Geef opdrachten waarbij het resultaat zichtbaar gemaakt moet worden

Creëer een positieve sfeer
Benader je leerlingen bewust positief. Geef complimentjes en neem de tijd om contact te maken. 

Zorg voor een leuke start. Doe bijvoorbeeld eens een wc-papier challenge. Wie heeft er wc-papier gehamsterd? Laat eens zien hoeveel rollen jullie in huis hebben? Waar kun je al die rollen eigenlijk ook goed voor gebruiken?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top