VOndsel #10: Character Strengths
Niemand is hetzelfde. We hebben allemaal onze sterke punten en dingen waar we minder goed in zijn. Gelukkig kunnen we de sterke punten van elkaar gebruiken als we met elkaar samenwerken. We kunnen elkaar dan aanvullen; de een is bijvoorbeeld wat beter in leidinggeven en de ander in opdrachten goed uitvoeren. Maar hoe kom je er eigenlijk achter wat jouw sterke punten zijn? En hoe kun je die inzetten?
Volgens psychologen Peterson en Seligman zijn er 24 zogeheten character strengths, die we allemaal in meer of mindere mate bezitten. Ze zijn vervolgens te verdelen over zes deugden.
Die domeinen zijn:
- Wijsheid en kennis
- Menselijkheid
- Rechtvaardigheid
- Zelfbeheersing
- Transcendentie
- Moed
Misschien gingen er al gedachten door je hoofd toen je deze zes deugden voorbij zag komen, welke deugden heb jij sterk ontwikkeld? Heb je veel moed en of zelfbeheersing? Heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel?
Individuele ‘character strengths’
In het wiel zie je de individuele character strengths die onder de zes deugden vallen. In het Nederlands kunnen we ze als volgt uitleggen:
Wijsheid en kennis:
creativiteit, nieuwsgierigheid, open houding en dingen van alle kanten bekijken, leergierig zijn, perspectief zien en goed advies aan anderen geven
Menselijkheid:
liefde, vriendelijkheid, sociale intelligentie (het vermogen verschillende sociale situaties aan te voelen en je aan deze situaties aan te passen)
Rechtvaardigheid:
sociale verantwoordelijkheid en loyaliteit, eerlijkheid, leiderschap
Zelfbeheersing:
vergevingsgezindheid, bescheidenheid, voorzichtigheid, zelfcontrole
Transcendentie:
waardering voor de mooie dingen in het leven, dankbaarheid, hoop, humor en speelsheid, spiritualiteit
Moed:
moed, volharding, integriteit, vitaliteit
Ben je benieuwd wat jouw grootste deugden zijn? Er zijn veel testen beschikbaar, waaronder de Signature Strengths Test van VIA (Values in Action), waarop de deugden die we hier hebben beschreven gebaseerd zijn. Je kunt de test via onderstaande link kosteloos online doen, en er bestaat ook een variant voor tieners.