skip to Main Content

VONdsel #15: oefenen met basisbehoeften!

We blijven nog even bij Tony Robbins, de lifestyle goeroe met een model dat zes menselijke basisbehoeften omvat. Hij stelt dat iedereen twee van deze behoeften heeft die voor hem of haar het belangrijkst zijn. 

Tony Robbins zes basisbehoeften

In ons leven laten we ons leiden door deze behoeften; als aan een bepaalde behoefte niet wordt voldaan, gaan we op zoek naar manieren om hier wel aan te voldoen. Als bijvoorbeeld zekerheid een van jouw belangrijkste behoeften is, zou je dat kunnen merken aan het blijven werken op een plaats die je niet echt prikkelt maar wel een vast inkomen geeft. Of dat je misschien altijd naar dezelfde plaats op vakantie gaat. Of dat je altijd bij hetzelfde restaurant dezelfde pasta carbonara bestelt, terwijl de couscoussalade wellicht ook heerlijk zou zijn. 

Ben je bewust?
Iedereen, dus ook jij, zal altijd naar manieren zoeken om aan hun behoeften te voldoen. Het is echter wel lastig om daar bewust invloed op uit te oefenen als je jouw balans in behoeften niet in beeld hebt. Ga eens voor jezelf na: waar is voor jou de balans prettig? Neig je meer naar zekerheid of variatie? Naar ertoe doen of verbinding? Naar groei of bijdrage? 

Balans
Als je kijkt naar bovenstaand model, zijn jouw behoeften per tweetal dan precies gelijk of neig je meer naar één van de twee? Probeer eens aan te geven waar jouw balans ligt: precies in het midden, meer naar links, of juist bijna helemaal rechts?

En wordt ook aan deze behoeften voldaan? Zo niet, wat kun je doen om er meer aan te voldoen?

Welke behoefte?
Naast een balans binnen de tweetallen van behoeften heeft iedereen volgens Robbins ook twee behoeften die voor hen belangrijker zijn dan de anderen. Welke zijn dat voor jou?  Voor mij zijn dat, zoals ik in de vorige blog al vertelde, variatie en ertoe doen. Ik vind het fijn om steeds nieuwe dingen te proberen, evenals in de spotlight te staan. Ik probeer liever een nieuwe sportles die misschien tegenvalt, dan telkens dezelfde les te volgen. En doordat ik een grotere behoefte heb aan ertoe doen, wil ik graag erkenning en gezien worden in plaats van geliefd zijn. Als ik moet kiezen, kies ik voor mezelf in plaats van de groep.

Welke twee behoeften zijn bij jou het grootst? En zijn dit echt je grootste behoeften of lijkt dat zo omdat er niet aan wordt voldaan? Als je bijvoorbeeld net als ik veel behoefte hebt aan variatie maar op dit moment te weinig zekerheid hebt, zal je juist verlangen naar zekerheid. Ga dus voor jezelf na: wat lijken mijn grootste behoeften te zijn? Wordt daar op dit moment aan voldaan? Wordt je gelukkig van heel erg voldoen aan deze behoefte?

Kijk dan eens verder: hoe kan ik bewust bezig zijn met het voldoen aan mijn behoeften? De antwoorden op deze vraag zullen je verder helpen!

 

Back To Top