VONdsel #16: nu ga ik echt aan het werk…..
Job slaakt een diepe zucht… Al een uur zit hij voor zich uit te kijken, terwijl zijn natuurkundeboek opengeklapt voor hem ligt. Hij had zich voorgenomen om natuurkunde nu écht af te maken. Nou ja, dat was het plan…
Eigenlijk had hij afgelopen dinsdag zijn huiswerk moeten opsturen naar zijn docent, maar dat was er niet van gekomen. Job heeft met zijn docent kunnen regelen dat hij zijn werk donderdag mag inleveren, maar nu is het vrijdag 14:00 en moet hij nog steeds 15 opdrachten afmaken. Job wil graag zijn werk afkrijgen, maar het kost hem veel moeite om te beginnen. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar om een taak zolang uit te stellen?
Komt de bovenstaande situatie je bekend voor? Misschien heb je er zelf ook wel eens last van? Taken uitstellen omdat ze saai zijn, of moeilijk, of veel tijd in beslag nemen. Hoe langer je de taak uitstelt des te groter de hobbel wordt om te beginnen. Niet voor niets is ‘soggen’ (studieontwijkend gedrag vertonen) voor veel studenten een waar werkwoord. Zeker nu we veel thuiswerken en onderwijs volgen kan het voor sommigen lastig zijn om in beweging te komen. We noemen dit ook wel taakinitiatie.
Taakinitiatie is het opbrengen van discipline om aan een taak te beginnen en deze ook af te ronden. Het klinkt simpel maar met zoveel afleidingen om ons heen kan het uitvoeren van een taak een hele uitdaging worden. Hoe kun je nou leerlingen of jezelf helpen om je te committeren aan een taak? Aan de hand van best practice voorbeelden van onze coaches hebben we een aantal tips opgesteld.
Tip 1: Klaar voor de start… AF!
In het voorbeeld van Job zien we dat hij zijn huiswerk voor natuurkunde steeds voor zich uitschuift. Los van het feit dat het uitstellen je een onbehaaglijk gevoel geeft, kost het ook veel energie. De taak blijft maar in je hoofd zitten en bewust of onbewust ben je er veel mee bezig. Na verloop van tijd ben je uitgeput van het niks doen. Veel leerlingen gaan direct na school aan hun huiswerk zitten. Je kunt je afvragen of dit wel het geschikte moment is? Je hebt minstens vijf uur les gehad en je hoofd zit vol met nieuwe informatie en prikkels. De kans is groot dat je eerst een pauze nodig hebt om even bij te komen. Veel leerlingen bepalen voor zichzelf een tijd om aan de slag te gaan, maar vaak zijn ze nog niet voldoende uitgerust. Het resultaat; uitstellen en een gebrekkige concentratie.
Om de leerling te helpen kun je vragen wanneer hij/zij de meeste energie heeft. Als een jongere bijvoorbeeld aangeeft dat hij rond 20:00 het meest energiek is, wat is er dan op tegen om dan een uurtje aan je huiswerk te zitten? Het tijdstip staat vast en de jongere kan na schooltijd uitrusten en hoeft zich niet schuldig te voelen aan het einde van de middag. Zorg ervoor dat het tijdstip routine wordt. Ouders kunnen daarbij ook een handje helpen door hun kind te herinneren aan de afgesproken tijd.
Benieuwd naar meer tips hoe je leerlingen kunt motiveren om taken gedaan te krijgen. Lees dan de 2e tip in onze volgende blog.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.