skip to Main Content

VONdsel #17: De ‘waarom-niet-nu-regel’

“Wil je de vaatwasser even uitruimen?” 
“Ja, doe ik straks!”

Grote kans dat je dit antwoord herkent. Het woordje ‘straks’ is een verleidelijk en geniepig woordje als het om uitstellen gaat. Je zegt immers dat je in actie gaat komen, alleen verbind je er geen tijd aan. Het blijft een vrijblijvende afspraak met jezelf. Jongeren die de woordjes ‘straks’, ‘later’, of ‘morgen’ regelmatig gebruiken kunnen baat hebben bij de ‘Waarom niet nu-regel’.

De “waarom niet nu- regel”
Telkens als je een taak moet uitvoeren, bijvoorbeeld woordjes leren voor Frans, dan stel je jezelf de vraag ‘Waarom doe ik het niet nu?’ Als je geen geldige reden kan bedenken om de taak nu niet uit te voeren, dan ga je direct aan de slag met de taak. Een geldige reden is natuurlijk niet ‘omdat ik er geen zin in heb’ of ‘omdat ik het later kan doen’. De jongere moet zijn reden kritisch bekijken en dan een afweging maken of hij de taak in kwestie nu kan uitvoeren.

Jongeren vanaf 14 jaar zijn met name gevoelig voor deze regel. Ze spreken op deze manier hun eigen geweten aan en het alternatief ‘niets doen’ klinkt dan ook niet zo aanlokkelijk. Daarbij valt het op dat veel jongeren opgelucht en trots op zichzelf zijn, omdat ze zichzelf in beweging hebben gekregen en de taak hebben afgemaakt. Achteraf blijkt vaak ook nog eens dat de taak veel minder tijd in beslag nam dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Een win-win situatie!

In onze volgende blog deelt Maureen de derde tip over taakinitiatie. Sneak peek; welke kikker eet jij als eerste op?


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top