skip to Main Content

VONdsel #18: Eat that frog!

‘Wanneer jij je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen.”

Het is een beroemde uitspraak van de schrijver Mark Twain. Iedereen stelt wel eens taken uit. Hoe vaak maak jij een ‘to do’- lijstje, waarbij je voornamelijk de makkelijke taken kunt afvinken, terwijl de grote en moeilijke taken blijven liggen. Begrijpelijk maar wel zonde. De grote taken blijven terugkomen inclusief de stress.

De dikste kikker!
Even terug naar de kikker. Die ‘kikker’ is jouw grootste en meest belangrijke taak. Het is een taak die je het liefst uitstelt, maar tegelijkertijd is het ook een taak waar veel van afhangt. Het is dus belangrijk om samen met de leerling te bepalen wat zijn dikste en lelijkste ‘kikker’ is. Als je de kikker in beeld hebt, ga je kijken uit welke stappen de taak bestaat. Laat de leerling concrete stappen opschrijven. Vervolgens neem je samen de stappen kritisch door en scheid je de kikkers van de kikkervisjes (de taken die niet zo belangrijk zijn). Niet alles wat op de lijst staat is ‘kikkerwaardig’. Je leert de leerling op deze manier welke impact een sub-taak heeft en of deze taak bijdraagt aan het uiteindelijke doel. De laatste stap voor de leerling is om te gaan werken aan de meest dikke en lelijke kikker. Deze taak voert de leerling als eerste uit. Als de taak volledig is afgerond, dan mag de leerling werken aan een vak wat leuker is of minder moeite vergt. 

Wil je meer tips over het verbeteren van taakinitiatie bij leerlingen?
lees de volgende blog op deze pagina
schrijf je in voor de masterclass over uitstelgedrag


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top