skip to Main Content

VONdsel #2: Luisteren werkt!

Een voorwaarde voor goed contact is wederzijds oprechte aandacht. Veel mensen ervaren dat gesprekken via het beeldscherm efficiënter en doelgerichter worden. Soms is dit prettig. Maar pas op voor teveel doelgerichte gesprekken waardoor je het contact met de ander verliest. 

Merk je dat je in deze tijd wel eens te snel naar je doel toe wilt? Merk je dat gesprekken vermoeiender zijn dan anders en minder bevrediging opleveren? Misschien geven onderstaande tips weer grip. Zoek je nog meer inspiratie? Onze trainster Maureen legt in een paar video’s uit hoe je bewust je luistervaardigheid nog kunt verbeteren.

Hummen, parafraseren en aanmoedigen
Als je via het beeldscherm communiceert is lichaamstaal lastiger te duiden.Laat de ander merken dat je er echt bent door af en toe te hummen. Neem ook de moeite om te checken of je de ander goed begrepen hebt door middel van parafraseren (samenvatten wat de ander gezegd heeft).Met uitingen als ‘o ja?’ ‘goh’ en ‘hoezo?’ kun je makkelijk aansporen tot meer uitleg.

Niet: invullen voor de ander, wél: vraag om verduidelijking
Iedereen luistert vanuit zijn of haar eigen referentiekader. Woorden die de ander gebruikt kleur je met je eigen ervaringen en gedachten. Probeer hier eens bewust afstand van te nemen en stel verduidelijkende vragen. Merk je bij jezelf irritatie op? Ga dan eens na welke aanname je doet over de reden voor deze opmerking. En check dan of je aanname klopt.

Je hoeft niets op te lossen
Als je iets kunt oplossen heb je een klus geklaard en kan het uit je hoofd gezet worden. Dit geeft ruimte en een positief gevoel. In gesprekken bieden we dan ook graag een oplossing voor andermans problemen. Maar wist je dat je door oplossingen te geven iemand afhankelijk en hulpeloos maakt?

Oplossingen voorkomen vaak dat iemand zelf in beweging komt. Probeer eens wat er gebeurt als je alleen luistert en iemand uitnodigt zelf oplossingen te bedenken. Soms duurt dit wel wat langer, maar het effect is meestal groter.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

 

 

 

Back To Top