skip to Main Content

VONdsel #21: Maak een prioriteit van vrije tijd

Afgelopen zondagavond was het weer zo ver: het weekend was voorbij en ik vroeg me af wat ik met die vrije tijd had gedaan. Herkenbaar? Vaak willen we zoveel dingen tegelijk doen dat er helemaal niets van komt. Of heb je je juist voorgenomen niets te doen en ben je uiteindelijk je hele weekend bezig met klusjes. Of het toppunt: je hebt een vrije dag maar gaat toch aan het werk om ‘nog even wat opdrachten weg te werken’. Wat kun je hier nu tegen doen?

Plan je vrije tijd in
Wat mij vaak overkomt als ik geen plan maak voor mijn vrije tijd, is dat ik dingen ga doen die me wel afleiden, maar niet ontspannen, zoals internetten of tv kijken. Dit soort tijdverdrijf leidt je wel af, maar prikkelen je hersenen dusdanig dat je er niet veel van ontspant. Niet voor niets is het advies om een uur voor je gaat slapen schermen te weren; je wordt er niet moe van omdat je niet ontspant.

Om dit te voorkomen, kun je een plan maken voor je vrije dag. Blok je agenda vrij op de vrije dag (én plan geen deadlines op de dag erna!) zodat je ook echt vrij kunt zijn. Bedenk vervolgens wat je die dag wél zou willen doen om te ontspannen.

Wat doe je graag?
Maak een lijst met dingen die je graag zou willen doen en die jou ontspanning geven. Is dat uitgebreid ontbijten in de tuin of op het balkon, een lekker rondje wandelen, eindelijk die kamer verven, of dat boek gaan lezen dat al maanden op je nachtkastje ligt? Plan het in!

Afspraak = afspraak!
Maak een afspraak met jezelf wat je wil gaan doen en hou je aan je afspraak. Om je afspraak extra kracht bij te zetten kun je hem delen met een ander. Als je iemand anders bij je afspraak betrekt wordt je afspraak definitiever.

Ten slotte: laat er niets tussenkomen. Maak een prioriteit van je vrije tijd!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top