skip to Main Content

VONdsel #21: Non fare niente…

De zomervakantie staat voor de deur. Eindelijk tijd voor jezelf en de rust om lekker te genieten en leuke dingen te doen. De laatste weken passeert dit onderwerp regelmatig de revue als ik met mijn leerlingen spreek. Jongeren vertellen enthousiast wat ze allemaal van plan zijn deze vakantie. Vaak komt dat neer op heel veel afspreken met vrienden, uitjes organiseren, hobby’s oppakken en op reis gaan. Al deze activiteiten zijn natuurlijk ontzettend leuk en klinken ontspannend. Toch sta ik ervan te kijken hoe uitgeblust sommige leerlingen zijn aan het einde van de vakantie. Hoe kan dat na zes weken vakantie?

Alles of niets?
Wat ik steeds vaker hoor is dat mijn leerlingen het idee hebben dat ze alles uit hun vakantie moeten halen wat erin zit. Een dag niks doen is zonde van je tijd en levert niet veel plezier op. De weken razen voorbij en zo ook alle afspraken en activiteiten. Voor je het weet begint school weer en komt dan pas het besef dat ze eigenlijk nog niet voldoende uitgerust zijn. In de vorige blog ging het over hoe je vrij tijd en vrij kan zijn. Deze week sta ik stil bij de kracht van ‘non fare niente’ oftewel lekker niksen. Uit verschillende studies is gebleken dat dagelijks een moment niksen bijdraagt aan je weerstand, emotionele stabiliteit, een lager stressniveau en bovendien je creativiteit versterkt.

Focus op (n)iets
Zelf vind ik het best lastig om bewust even niks te doen. Mijn hoofd is altijd aan en niks doen voelt als niet nuttig. Het resultaat is dat ik mij op een vrije dag niet uitgerust voel. Het afgelopen jaar heb ik geleerd om momenten in te plannen om even tot mezelf te komen. Niet door op de bank te zitten en voor mij uit te staren (wat trouwens ook een prima ik-doe-niks-activiteit is), maar door een activiteit in te zetten waarbij ik mij moet focussen op één ding. Voor mij is dat cappucino maken. Het opkloppen van melkschuim en het maken van figuurtjes werkt voor mij kalmerend. Vervolgens drink ik mijn cappuccino lekker in de tuin op en focus ik mij op alle planten en diertjes die ik zie. Doordat ik mij focus op iets, denk ik niet meer aan mijn werk of andere zaken. Dat ene kwartiertje werkt rustgevend en geeft mij een boost voor de rest van de dag. 

Aan mijn leerlingen geef ik dezelfde opdracht mee. Natuurlijk kost dit wat oefening, maar in de loop van de tijd heb ik al veel mooie ‘niks doen’ momenten voorbij zien komen. Bij sommige leerlingen werkt het zo goed dat ze de momenten meerdere keren per dag voor zichzelf inplannen. Het resultaat: Meer rust en meer in het hier en nu leven. 

Kortom, wat wordt jouw ‘non fare niente’ momentje? Iedereen alvast een hele fijne en uitgeruste vakantie gewenst!


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top