skip to Main Content

VONdsel #25: Hoe staat mijn pet vandaag?

“Hoe staat mijn pet vandaag?” vroeg de docent zichzelf.
Ergens, op het moment dat mijn hoofd en lijf los genoeg van school staan en in mijn achterhoofd wat leerlingen schimmen opduiken, is het tijd om te reflecteren en feedforwarden op het nieuwe seizoen.

Ik stel mezelf weer voor als allround docent en leerlingbegeleider hoppend van les naar les naar vergadering, lesvoorbereiding enzovoorts. De goede voornemens, die ik mijn mentor leerlingen laat repeteren op de momenten dat ze het even niet zien zitten en aan het begin van het schooljaar samen zijn gemaakt, schrijf ik nu voor míj op. Netjes en met verwoede pogingen tot handlettering in een mooi, speciaal hiervoor uitgezocht boekje. In een CKV-les zou ik zeggen: “Maak er een mooie creatieve verwerkingsopdracht van!”

Flarden van het docenten bestaan schieten door mijn hoofd met inachtneming van de rust en ruimte die de zomervakantie biedt. Dit is wat ik schreef: 

  • Drink voldoende. Neem tijd om te eten, race niet voort. 
  • Ga in de pauze lekker buiten zitten, misschien is er nog een glimpje zon. 
  • Haal een frisse neus in een tussenuur, bezoek wat groen. 
  • Wees net zo lief voor jezelf als voor je leerlingen. Waarom was je ook alweer docent geworden? 
  • Geniet van leerlingen met glimoogjes en de momenten waarop je kwartjes ziet vallen na jouw zorgvuldig gekozen woorden om de leerling te activeren. 
  • Houd rekening met je stemgebruik, ga er zorgvuldig mee om. 
  • Zeg niet zomaar ja op iets wat je wordt gevraagd, nee zeggen is ook een optie.
  • Bereid je les goed voor, maar probeer ook eens buiten je comfortzone te bivakkeren en net zo hard te leren als je leerlingen. 
  • Goed genoeg is het nieuwe perfect! 
  • En mijn belangrijkste tip: sluit je dag goed af. Kan je drie dingen bedenken die jij vandaag goed deed en waarom? Schrijf ze op, misschien is er nog ruimte in je kersverse notitieboekje. 

De waan van de dag even te kunnen laten
Ieder jaar gaat dat mooie boekje vol goede voornemens en kleurig vormgegeven letters mee in mijn docententas. Af en toe kijk ik ernaar in een tussenuur of surveillance moment. “Hoe staat mijn pet vandaag?” is een vraag die gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden, maar o zo essentieel is in het hedendaagse onderwijs.

Soms lukt het me één of twee zelf gefabriceerde adviezen te incorporeren in mijn dagelijkse docenten bestaan. Sommige verwateren naarmate een vakantie nadert of de werkdruk de kop opsteekt en de (digitale) stapels nakijkwerk toenemen, maar… Het boekje is er en wordt bewaard om af en toe stil te kunnen staan bij hoe ik mezelf voor de klas voorstelde op een zonovergoten terras in de zomervakantie. Er iets moois van maken en daarmee kunnen stilstaan, reflecteren en feedforwarden helpt me om op drukke momenten de waan van de dag even te kunnen laten. 

Back To Top