skip to Main Content

VONdsel #27: Ontsnap aan de hectiek

Weet je nog hoe het voelde, die vakantie deze zomer? Misschien heb je een staycation gehad, of ben je er in eigen land of het buitenland even tussenuit geweest. Hoe dan ook: die tijd is voorbij. De scholen zijn weer begonnen en we zijn weer terug in het stramien. Wellicht was je na de eerste werkdag alweer toe aan vakantie. Je zult niet de enige zijn.

Wat maakt vakantie eigenlijk zo fijn en ontspannend? 
Er zijn een aantal factoren die daarin meespelen, die je ook na de vakantie nog een beetje vast kunt houden. 

Doe waar je zin in hebt
Ik ken weinig mensen die tijdens hun vakantie dingen ondernemen waar ze geen zin in hebben. We doen juist lekker veel waar we wél zin in hebben! Vind je het fijn om lekker uitgebreid te ontbijten en de krant te lezen, of zo’n heerlijke salade als lunch te eten, of uit eten te gaan? Hou dit dan vast na je vakantie. Zet de wekker wat eerder zodat je rustig de tijd kunt nemen voor de krant, maak die salade voor jezelf als lunch en trakteer jezelf af en toe op een etentje om dat vakantiegevoel vast te houden.

Buitenlucht
Een andere factor die je op vakantie een ontspannen gevoel geeft is buitenlucht. Ik ben in mijn dagelijkse werkleven nooit zoveel in de buitenlucht als op vakantie, waar ik van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat door smalle straatjes en paden wandel en over pleinen slenter. Als dit voor jou herkenbaar is, maak dan meer ruimte om ook wanneer de vakantie voorbij is meer buiten te zijn. Doe eens mee aan een bootcamp, ga hardlopen, laat de hond van de buren uit, of maak eens in de week een wandeling met vrienden of je partner. Naast buitenlucht heb je zo ook beweging en maak je bovendien – als de zon nog niet onder is – vitamine D aan.

Nieuwe ervaringen
Ten slotte doe je op vakantie nieuwe ervaringen op, waar je weer frisse energie van krijgt. Je ziet nieuwe plekken, onderneemt nieuwe activiteiten en leert nieuwe mensen kennen. Geef jezelf ook na vakantie de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. Leer een nieuwe taal (ik leer bijvoorbeeld gebarentaal), probeer een nieuwe sport, lees boeken of knoop een praatje aan met degene voor je in de rij van de supermarkt. Leg je telefoon weg en doe iets anders dan wat je normaal gesproken zou doen. Daar krijg je energie van!

Met welk punt ga jij aan de slag om het vakantiegevoel nog even vast te houden en te ontsnappen aan de hectiek?

Back To Top