skip to Main Content

VONdsel #32: De essentie van leren

“Ohhhhh…. nu snap ik het!” Soms zijn er coaching sessies waarbij je een gat in de lucht springt. Gisteren was zo’n dag. Tijn is jongen van 17, zit in 6 VWO en is één van de leerlingen die ik begeleid. We zijn aan de slag gegaan met Latijn. Tijn vindt Latijn erg lastig, vooral de oude vertalingen roepen veel frustratie op. Als Tijn een Latijnse tekst probeert te vertalen gaat hij alle kanten op. Kortom, de structuur is ver te zoeken. Hij weet niet hoe hij structuur moet aanbrengen, loopt daardoor snel vast en geeft het op. Ik ben erg benieuwd hoe de informatie in Tijn zijn brein aankomt en hoe hij die verwerkt. 

Ik laat Tijn een complex figuur zien en vraag hem om dit figuur uit zijn hoofd te leren. Ik laat hem eerst een minuut lang nadenken over een plan van aanpak. Vervolgens krijgt hij drie kleurstiften van mij en mag hij de figuur natekenen. Na 40 seconden mag hij wisselen van kleur en maakt hij de tekening verder af. Tijn vindt het maar een rare opdracht, maar ik krijg veel inzicht in zijn informatieverwerking. Ik kan zien of hij van abstract naar details kan gaan. De drie kleuren geven de niveaus van abstractie aan. Als hij klaar is met overtekenen mag hij alle items van de tekening controleren. Ook hier zie ik hiaten ontstaan. Tijn controleert niet nauwkeurig en gaat van hot naar her, dat zorgt voor kleine foutjes. Tijn geeft aan dat dit ook regelmatig bij Latijn gebeurt, maar weet niet goed hoe hij dit moet aanpakken. Ik vraag Tijn om zijn kleurtjes te volgen, want de structuur is daar wel duidelijk herkenbaar. Hij gaat van groot naar klein. We behandelen nog een aantal items en na enige tijd lukt het Tijn om de figuur bijna compleet uit zijn hoofd te tekenen. Een eerste succeservaring!

We pakken Latijn erbij. Ik vraag Tijn om de tekening op de tekst van Latijn te plakken. Wat is het grote geheel? Wat zijn de details? Waar ga je mee beginnen? Hij krijgt van mij de opdracht om een plan van aanpak te maken om structuur aan te brengen in zijn Latijnse vertaling. Na een halfuur heeft hij een stappenplan uitgeschreven en deze stappen zijn heel mooi te herleiden naar het complexe figuur. Tijn mag het stappenplan gaan uitvoeren. Na 15 minuten kijkt hij mij verbaasd aan “Ik snap het gewoon?!

Ik geef hem een dikke knipoog en een glimlach. 

Ik blij, leerling blij! 

Hier doe je het voor.


Ben je benieuwd naar de uitvoering van deze opdracht en hoe je de essentie van leren met nog meer technieken bij jezelf en bij anderen kan blootleggen? Bekijk dan de studiegids van onze nieuwe specialisatiemodule ‘Leren 2.0’.
https://www.novilo.nl/product/specialisatiemodule-leren-2-0/

Back To Top