VONdsel #5: Formatief werken, dé oplossing?
Een aanpak die bij kan dragen aan betere leerresultaten is formatief werken. In de vorige blog werd al aangegeven dat traditioneel werken met summatieve momenten op dit moment extra veel uitdagingen geeft. Docenten zijn zoekende. Formatief werken biedt veel mogelijkheden en is zeker de moeite waard. Maar zijn je leerlingen en jij er al klaar voor? Te vaak stranden goede initiatieven op onvoldoende zicht op de randvoorwaardes. Hierbij wat dingen om te overdenken als je wilt starten met formatief werken.
Geen snelle oplossing
Formatief werken is niet een snelle oplossing die je zomaar toe kunt passen. Het vraagt een andere aanpak maar vooral een andere mindset bij docent en leerling. Samen werk je naar verbetering in plaats van naar een ja/nee moment. Dat betekent dat je naast elkaar staat in het proces en elkaar vertrouwt.
Feedback is eng
Een belangrijk aspect van formatief werken is omgaan met feedback. Feedback ontvangen en gebruiken is een kunst. Veel mensen schieten in de verdediging als ze verbeterpunten aangereikt krijgen. Zijn je leerlingen in staat om jouw feedback echt te gaan gebruiken? En wat doe je eigenlijk zelf met feedback? Mogen leerlingen jou feedback geven? Bedenk dat goed voorbeeld doet volgen…..
Nieuwe manieren kosten energie
In deze tijden ervaren veel mensen dat hun normale werk extra veel energie kost. dat is logisch. Ons brein werkt op automatismen. Veel normale dagelijkse handelingen doen we zonder erbij stil te staan. Zo ook klassenmanagement. Als je al een paar jaar les hebt gegeven heb je je eigen draai gevonden. Nu moet alles anders. Je ziet je leerlingen niet, of alleen een stukje. Misschien heb je er wel 60 tegelijk. Als je nog niet formatief werkt bedenk dan dat je energie nodig hebt om de omslag te maken. Neem de tijd, je hoeft niet ineens alles perfect te doen. Juist deze tijd biedt ook de kans om te experimenteren.
Kleine stapjes
Ben je zover dat je het gaat proberen? Neem dan kleine stapjes. Ga niet ineens alles anders doen. Zoek naar één element dat je anders kunt doen en ga daarmee aan de slag. Misschien kun je leerlingen sneller voorzien van feedback op waar ze nu staan? Door quizjes of raadsels? Of je kunt de tijd nemen om samen af te spreken waar de klas naar toe werkt in deze tijd? Kun je leerlingen die digitale opdrachten maken vragen om zo af en toe te reflecteren op hun werk en daar een gesprekje over hebben?
Communiceer duidelijk met je leerlingen wat je plan is en waarom. Als je hen feedback laat geven op jouw aanpak leer je samen.
Wat wordt jouw eerste stap?