skip to Main Content

VONdsel #6: Hoera, vakantie!?

Hoera, vakantie!?
De komende weken hebben de scholen vakantie. Docenten zijn hier hard aan toe, maar voor veel leerlingen ontstaat er nu een gat. Onder normale omstandigheden zouden ze met hun ouders weg gaan, of leuke dingen doen met vrienden. Nu is de wereld beperkt, werken veel ouders thuis door en mogen ze hun vrienden niet zien. Netflix, youtube, instagram en games zijn welkome afleiders, maar als ouder ben je hier misschien niet zo blij mee.

Als je intussen zelf werkt, kan het doorbreken van dit gedrag lastig zijn. Wat kun je doen? Hieronder vind je een aantal tips die door onze trainers zelf zijn getest. Lees vooral de eerste!

Leg de lat niet te hoog
Niet voor jezelf, en niet voor je puber. Probeer onderstaande tips eens uit, maar realiseer je dat het heel menselijk is dat er soms dingen toch anders lopen dan je wilde. In onze volgende blog bespreken we een tool die kan helpen om je eigen grenzen hierin te bewaken.

Leef goed gedrag voor, leg het niet op
Pubers zijn erg goed in het signaleren van discrepanties tussen woorden en gedrag. Vind jij dat je puber te veel tijd op zijn stoel of in bed doorbrengt? Begin dan met zelf regelmatig even iets anders te doen. Maak dat zichtbaar door bijvoorbeeld je puber vrijblijvend uit te nodigen om even mee te lopen, een spelletje te doen, samen iets te koken of wat te drinken. Misschien wordt je gedrag niet direct gekopieerd maar je plant zeker een zaadje. Voorkom dat je gaat trekken met beloningen of dreigementen. Dit wordt veelal als kinderachtig ervaren en geeft een tegengesteld effect.

Respecteer elkaars wensen en behoeftes
De meeste pubers vinden wederzijds respect erg belangrijk. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en willen gehoord worden. Neem daarom de tijd om naar elkaar uit te spreken wat verwachtingen en wensen in deze tijd zijn. Probeer open te luisteren, zonder oordeel. Vraag eventueel door als iets niet duidelijk is en probeer zelf ook duidelijk te zijn. Leg bijvoorbeeld uit wat je bedoelt met ‘aandacht voor elkaar hebben’. 

Onderzoek je eigen gevoelens 
Je puber spreekt misschien wensen uit die bij jou weerstand oproepen. Vraag je dan af waar die weerstand bij jou vandaan komt. Maak je je zorgen om iets? Vind je dat iets ‘gewoon zo hoort’? Ga vervolgens voor jezelf na wat harde eisen zijn. Kies je gevechten zorgvuldig! Steek je energie alleen in dingen die er echt toe doen. Bespreek vervolgens je grenzen samen en maak afspraken over hoe je met elkaars grenzen omgaat. Maak duidelijk dat harde grenzen niet onderhandelbaar zijn. Spreek eventueel af welke sanctie volgt op een overschrijding.

Monitor de afspraken
Als je puber de afspraak niet relevant of eigenlijk onzin vindt is de kans groot dat hij hem ‘vergeet’ of probeert te ontduiken. Dit is normaal pubergedrag en geen persoonlijke aanval. Door te rammelen wordt gekeken waar ruimte zit. Ontdek je gerammel of een overschrijding? Wordt dan niet boos maar handel zoals eerder afgesproken. Heb je een sanctie afgesproken, voer die dan ook uit zonder verdere verwijten. De boodschap is duidelijk. Verlies je je geduld of word je boos? Kijk uit voor pop-up sancties. Vaak zijn die buiten proportioneel en niet te handhaven met als gevolg dat ze maar half uitgevoerd worden en veel wrijving geven.

Blijf contact houden
Bespreek samen hoe het gaat. Was deze dag prettig? Hoe ging het met de afspraken? Zijn er nieuwe dingen opgekomen? Wat houdt je puber bezig op dit moment? Wat houdt jou bezig? Neem hiervoor de tijd en geef oprecht je aandacht. Heb bewust ook aandacht voor de positieve dingen die gebeuren en benoem ze duidelijk. Positieve feedback heeft bewezen effect op de algemene sfeer en zorgt ervoor dat er ook ruimte is voor een kritische noot. 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van VO op Niveau.

Back To Top