skip to Main Content

VONdsel #7: Ben jij nog ontspannen?

In de vorige posts gaven we allerlei tips voor docenten en ouders. Wij zijn benieuwd, kun je er iets mee, of raak je er vooral gestresst van? Als je de neiging hebt om de lat hoog te leggen kunnen alle tips en informatie die je krijgt voor veel stress zorgen. En dat terwijl de meeste tips vooral werken als je ze ontspannen kunt benaderen. Vandaar deze post, voor ouders én docenten. Hopelijk helpen onderstaande tips om de ontspanning weer terug te vinden.

Cirkel van invloed en betrokkenheid
Een handig hulpmiddel voor iedereen die het gevoel heeft teveel te moeten, of niet te voldoen is de cirkel van invloed en betrokkenheid. Deze cirkel is gelanceerd door Stephen Covey als hulpmiddel bij proactief handelen.

Het idee is simpel. Er zijn veel dingen in je leven waar je je betrokken bij voelt. Denk aan zorgen om de opvoeding van je kind, de effecten van de huidige crisis, het milieu, de gezondheid van je ouders, het gedrag van de buurman………Slechts een klein deel van deze zaken kun je zelf echt beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld wel jouw gedrag ten opzichte van je kind sturen, maar je hebt niet in de hand hoe je kind daarop reageert. Je kunt bewuste keuzes maken voor reizen, of energiegebruik, maar je kunt niet de hele wereld dwingen hetzelfde te doen.

Schrijf eens alles op wat je bezighoudt en kijk op hoeveel van deze dingen je invloed hebt. Bedenk vervolgens welke eerste stap je kunt en wilt zetten in dingen waar je wel invloed op hebt. Door hierop te focussen zul je merken dat je meer grip gaat voelen. Het grappige is dat je daarna zelfs soms zult merken dat je door je eigen stappen anderen toch indirect inspireert en zo meer invloed krijgt.

Wonder woman
Voel je je moe, gestrest, boos, machteloos? Onderzoek laat zien dat je door je lichaamshouding aan te passen ook je gevoel kunt beïnvloeden. Als je twee minuten stoer gaat staan, blijk je daarna ook echt stoerder te handelen. In deze video wordt dat kort toegelicht. Sceptisch? Probeer het eens uit! Welk gevoel zou jij willen oproepen?

Zelfcompassie
Compassie voor een ander gaat over meevoelen, begrip hebben, meeleven. Compassie voor anderen zorgt voor verbinding. Maar hoe zit het met je begrip voor jezelf? Stoor je je aan je eigen tekorten? Denk je dat je de enige bent die worstelt en vind je dat stom? Troost je, worstelen is menselijk. Wees vriendelijk voor jezelf zoals je dat ook voor een ander zou zijn. Vind je dit lastig? Laat je eens inspireren door Brené Brown, bijvoorbeeld via haar Tedtalks:


Meer inspiratie?
Ons zusje Feli-X/Novilo deelt levenslessen gelinkt aan positieve psychologie. Deze lessen zijn zeker ook bruikbaar voor jezelf. Laat je eens inspireren op https://www.novilo.nl/levenslessen/.

Back To Top