skip to Main Content

VONdsel #14: Tony Robbins en de 6 basisbehoeften

In één van de voorgaande VONdsels hebben we de piramide van Maslow besproken. Je vind hier ook de video over dit onderwerp. Deze piramide bestaat uit vijf lagen: Fysiologische behoeften, Zekerheid, Sociale acceptatie, Waardering en Zelfontplooiing.

Volgens de theorie van Maslow moeten we eerst aan de voorgaande lagen voldoen voor we ons verder kunnen ontwikkelen in de volgende. De bovenste laag is hierin bijzonder, zegt Maslow, want hoe meer we onszelf ontplooien, hoe groter juist de behoefte aan groei wordt. Als een soort rupsje Nooitgenoeg gaan we dan door het leven, altijd maar op zoek naar meer groei.

Maar… is dat wel zo?
Maslow is namelijk niet de enige met een theorie over basisbehoeften. Amerikaans lifestyle goeroe en coach Tony Robbins heeft hier ook een theorie over, en in zijn model bestaan 

er maar liefst zes basisbehoeften: Zekerheid, Variatie, Ertoe doen, Verbinding, Groei en Bijdrage.

(Tony Robbins, zes basisbehoeften)


Het valt je misschien op dat deze basisbehoeften elkaar aanvullen en soms op gespannen voet met elkaar staan. Als er veel zekerheid is, zijn dingen hetzelfde en heb je weinig variatie. Als je veel verbinding hebt pas je goed in de groep en heb je weinig unieke kenmerken die maken dat je opvalt en verschil maakt. Tot slot, als je zorgt voor veel persoonlijke groei, deel je misschien minder met anderen.

Waar Maslow zijn model echter baseert op hiërarchie, ziet Robbins dat anders. Volgens Maslows theorie kun je de actie van iemand die in hongerstaking gaat niet verklaren; immers eerst moet aan de fysiologische behoefte van eten worden voldaan voor we aan andere lagen van behoefte kunnen werken. Maar als volgens Robbins’ model ertoe doen en bijdragen voor jou belangrijker zijn dan zekerheid, is de verklaring wel te vinden.

Daarnaast verschillen de modellen op het punt van groei. Maslow zegt: hoe meer groei, hoe meer behoefte aan groei. Robbins is het daar niet mee eens en zegt dat er een balans is tussen de tweetallen van behoefte. Op het moment dat je voor jou genoeg aan de behoefte aan groei hebt voldaan, kun je gaan werken aan bijdrage. Hetzelfde geldt voor de andere tweetallen: heb je genoeg zekerheid, dan zul je meer behoefte krijgen aan variatie. En is er veel verbinding, dan zal de behoefte naar ertoe doen meer de overhand krijgen.

Welke basisbehoefte is belangrijker?
Bovendien heeft iedereen volgens Robbins twee basisbehoeften die belangrijker zijn dan de anderen. Welke zijn dat voor jou? Heb je liever een vast contract of ben je zzp’er? Heb je graag veel overeenkomsten met anderen of ben je juist liever uniek en anders? Ontwikkel je liever jezelf of deel je je kennis met anderen?

Bij mezelf merk ik bijvoorbeeld een grote(re) behoefte aan variatie en ertoe doen; deze twee behoeften zijn voor mij belangrijker dan de anderen. Op het gebied van variatie merk ik aan mezelf dat ik graag nieuwe dingen probeer en dan de nieuwe ervaring belangrijker vind dan het geslaagd zijn. Ik probeer graag nieuwe gerechten en blijf dat leuk vinden, ook als ik vijf keer achtereen iets heb gegeten dat ik niet lekker vind. Mijn partner heeft echter liever telkens hetzelfde weekmenu, met daarmee garantie op maaltijden die ik de smaak vallen.

Hoe zit dat bij jou? Houd onze pagina’s in de gaten voor de oefening die je kunt doen om daar achter te komen!  

Back To Top