skip to Main Content

VONdsel #35: Verzachtend kijken

We maken het allemaal wel eens mee: iemand snijdt je af in het verkeer, dringt voor bij de groenteboer of pakt nèt voor je neus het laatste brood weg terwijl jij je hand al uitstak. Wat een schurken! Of een voorbijganger laat wel heel veel decolleté zien, of is aan het skeeleren terwijl hij er duidelijk niets van bakt. Of die ene collega is alweer te laat bij de vergadering en heeft zich wederom niet voorbereid.

Vaak hebben we een oordeel over (on)bekenden die iets doen wat wij zelf op een andere manier zouden doen. Zo begeleid ik een leerling die heel kritisch is op zichzelf en op anderen. Als we iemand zien skeeleren in het park waar we regelmatig tijdens onze begeleidingsuren lopen, worden er niet zelden kritische woorden geuit. En zelf merk ik bijvoorbeeld irritatie als andere weggebruikers niet netjes of veilig rijden en zich niet aan de verkeersregels houden.

Waarom raakt het ons zo? 
Vaak zijn we trots op wat we zelf goed doen, en waar we soms ook best wat moeite voor moeten doen. Zoals mijn leerling, die na jaren oefenen echt een kei in skeeleren is geworden. Of ikzelf, omdat ik me netjes aan de regels hou en zo regelmatig voor een rood stoplicht sta terwijl degene die te hard reed nog net door kon rijden. Wat wij als onze kernkwaliteit zouden omschrijven, is precies het tegenovergestelde van onze allergie. Ben je zelf dus heel punctueel, dan heb je vast een hekel aan laatkomers. Ben je zelf heel relaxt, dan hou je waarschijnlijk weer niet van mensen die tot op de minuut plannen.

Met mijn leerling probeerde ik te ontdekken welke verzachtende omstandigheden we konden bedenken voor de slechte skeeleraars en de snelheidsovertreders. De snelheidsduivels waren vast op weg naar de bevalling van hun kind of naar een familielid dat direct hulp nodig heeft. Of misschien hebben ze net tijdens het telefoneren gehoord dat hun gesprekspartner en nare val maakte. Over de slechte skeeleraars zijn we het nog niet eens: het kunnen mensen zijn die gewoon net beginnen met skeeleren en nog niet zo goed zijn, maar het kunnen ook mensen zijn die er plezier in hebben anderen te irriteren met hun slechte skeelerskills…

Als je jouw irritatie los kunt laten door verzachtende omstandigheden te bedenken, geef je jezelf meer rust. Want wie heeft er nu precies last van dat jij je ergert aan het gedrag van een ander? 

Voor welke allergie kun jij een verzachtende omstandigheid bedenken?

Back To Top