skip to Main Content

VONdsel #40: Als onderwijs een persoon was

Ben jij klaar om een gedachten-experiment te doen? Om eens op een andere manier over het onderwijs na te denken? Stel je dan eens voor dat het onderwijs een persoon was. We noemen het Onderwijs!

Toegegeven: het is een beetje vreemd… Maar probeer het eens, en stel jezelf de volgende vragen: Wat voor persoon zou Onderwijs zijn? Een vrouw, man, of anders?

Grammaticaal gezien is Onderwijs onzijdig, dus om je niet te beïnvloeden noem ik Onderwijs vanaf nu ‘het’, maar jij mag je natuurlijk Onderwijs als man of vrouw voorstellen! Zou Onderwijs gezond en inlevend zijn? Is het een modern, traditioneel, flexibel of star mens?

Wat voor band zou je met Onderwijs hebben? Zou je vrienden met deze persoon willen zijn en zou je je door Onderwijs begrepen voelen? Zou je je problemen graag met deze persoon bespreken en je geheimen met Onderwijs delen?

Zou je met Onderwijs op vakantie willen? En wat voor boekensmaak zou Onderwijs hebben? Heeft Onderwijs meerdere gezichten, gaat deze persoon met jou anders om dan met anderen? Houdt Onderwijs rekening met jouw eigenschappen en past het zich een beetje aan aan jouw behoeften? En in hoeverre wil jíj je eigenlijk aanpassen aan Onderwijs? 

Ben je wel eens boos op Onderwijs, of misschien stiekem wel verliefd? Voel je je verraden, of ben je Onderwijs dankbaar voor de wijze levenslessen die je van deze persoon gehad hebt? 

Wie zou jij zijn zónder Onderwijs?

Jouw relatie met Onderwijs visualiseren
Natuurlijk willen we je middels deze blog niet alleen laten oefenen in het gebruik van je fantasie. Door je te laten nadenken over Onderwijs als persoon, visualiseer je je relatie met het onderwijs en zie je hoe je met elkaar meebeweegt, of misschien vecht tegen elkaar… Indien je relatie met het onderwijs verstoord is, ben je niet de enige. Er verschijnen de laatste tijd steeds meer ervaringsverhalen in de media van leerlingen, docenten en ouders die het onderwijs graag anders zouden zien in Nederland. Die verhalen gaan veelal over de manier waarop ze zich niet gekend voelen door het systeem, of waarop ze teleurgesteld zijn in, of zelfs getraumatiseerd zijn door het onderwijs. 

Wij zijn benieuwd: hoe kijk jij naar het onderwijs? Laat het ons weten!

Back To Top